INVESTO INTELLIGENS STRATÉGIÁK

twitter

impresszum

investo avatar.JPG

okt 07

Saját tőzsdei robotot szeretnék, de hogy kezdjek hozzá?? - harmadik rész

Természetesen csak akkor tudjuk hadra fogni a működőnek gondolt stratégiánkat, ha azt átültetjük olyan nyelvre, amelyet a számítógép is megért. A korábbiakban említett metatrader rendszert MQL4 nyelven kell programozni. Természetesen erre nem képes mindenki, tehát nincs mese, keresni kell valakit, aki tud ebben segíteni. Olyan embert próbáljunk meg találni, akivel hosszabb távon is együtt tudunk működni, mivel a későbbiekben szinte biztos, hogy módosítani kell pár dolgot a robotunk működésében.

Robot 3.jpg

Az előző részben már utaltam arra, hogy amikor megfogalmazzuk a stratégiánkat, akkor próbáljunk meg arra törekedni, hogy egyszerűen írjuk le a mondanivalónkat, ne bonyolítsuk túl a dolgot, mivel az a hatékonyság rovására fog menni.

Nyilván felmerül az a kérdés is, hogy a programozás rész mennyibe fog kerülni.

Amikor átadjuk a programozónak a stratégiánk leírását, akkor ő +/- pár százalékos eltéréssel megmondja az egész programozási projekt költségét.

Amikor megtörténik a program átadása, akkor az ezt követő módosításokra már óradíjat szoktak általában számolni.

Miután a programozó végzett, jöhet a legizgalmasabb rész, kezdődhet a programunk optimalizálása, paraméterezése. A kereskedési platformon van optimalizáló program, tehát a metatraderen keresztül ezt lehetséges elvégezni.

A jó minőségű munkához viszont szükségünk van pontos, megbízható múltbeli adatokra, mivel ezek segítségével tudjuk a programunkat jól beállítani. Amennyiben ezekkel nem rendelkezünk, akkor ez téves beállítást okozhat.

Adatokat nyerhetünk a metatrader adatbázisából, de a lehetőség van arra is, hogy múltbeli adatokat vásároljunk.

Az optimalizálás folyamatát is érdemes felépíteni.

Járható út az is, hogy a különböző változókra megadunk egy széles tartományt, a vizsgálandó idő tartományra pedig egy hosszú időszakot, de akkor számolnunk kell azzal, hogy azt a visszajelzést kapjuk az optimalizáló programtól, hogy a szükséges idő akár több hét is lehet, amíg végez a paraméterezéssel.

Ezzel szemben érdemesebb úgynevezett gördülő optimalizálást végezni, azaz először a közelmúltból egy rövid időszakot vizsgálunk meg, amelyet utána a kapott eredmények tükrében szépen kiszélesítünk.

Azt ne felejtsük el, hogy amikor túl vagyunk az optimalizálási folyamatokon, akkor még nem ért véget a munka, mivel ez kizárólag a múltra vonatkozik és arra az időszakra, amit megvizsgáltunk.

Tapasztalatom szerint akkor lehet esélyünk egy sikeres robotot működtetni, ha olyan beállítást sikerül elérni, ami viszonylag jól működik különböző körülmények és időszakok között. Ehhez viszont rengeteg türelem és munkaóra szükséges, amíg a szükséges vizsgálatokat elvégezzük egy viszonylag hosszú időszakra. Érdemes az algoritmusunkat futtatni egy mini élő számlán, hogy érezzük a saját bőrünkön a kudarcot és a sikert is, ugyanis csak így lesz motiváció a folytatásra. Igen a folytatásra, mert azt is tapasztalatból mondhatom, hogy a robotunk sose lesz kész, mindig lesz egy új ötlet, amivel tudjuk finomítani az algoritmusunk működését.

Itt érdemesnek tartom azt is megjegyezni, hogy az optimalizálás segítségével sok programfejlesztő egyszerűen megtanítja a robotját arra, hogy különböző időszakokban hogy kell viselkedni. Ezért is óva intek mindenkit, hogy vakon higgyen a különböző múltbeli eredményeknek, amelyet nem tudnak élő számlával bizonyítani. Ilyen esetekben történhetnek a nagy csalódások, hogy a vásárolt robotunk nem úgy működik, ahogy azt reklámozták.

Ezzel azt szeretném a kedves olvasóknak üzenni, hogyha nem tudnak megbízható forrásból vásárolni robotot, akkor véleményem szerint érdemesebb inkább a saját munkánkat és időnket befektetni ahhoz, hogy legyen egy működőképes programunk.

Ebben a részben kifejtettem, hogy egy működőképes robothoz programozási ismeretek is szükségesek. Ha Önnek, kedves olvasó szüksége lenne egy megbízható programozóra, akkor kérem bátran keressen.


izbéki ottó

süti beállítások módosítása