INVESTO INTELLIGENS STRATÉGIÁK

twitter

impresszum

investo avatar.JPG

már 13

Dow Jones index - Fordulós jel a láthatáron

Tagadhatatlanul jól sikerült a Dow Jones indexnek az elmúlt hét. Az öt napból négyszer történelmi csúcsra futott. A piaci szereplők körében ilyen esetekben felerősödik a találgatás, hogy meddig tarthat a menetelés, mely értéknél jöhet a fordulat. További találgatás tárgya lehet, hogy az esetleges fordulat, csak szolid konszolidációt eredményez, vagy akár egy komolyabb trendfordulat következik.

Mi megpróbálunk választ keresni. Korábbi, a Dow Jones indexel foglalkozó írásunkban azt jósoltuk, hogy 14400-14500 pont környékén számítunk ellenállásra.

Tegnap (2013.03.12.) 14412 és 14478 pont között mozgott az index, és ami jelenlegi írásunkat ösztönözte, az nem más mint a zárásra kialakult kereszt formáció.

Ez a forma azt mutatja nekünk, hogy a nyitóérték, és a záró érték közel azonos szinten van, míg napon belül e szintek alatt és felett is járt a kurzus. Ez a jel sokszor eredményezett már a múltban trendfordulót, jelen esetben a csökkenés előszeleként értelmezhetjük. Fontos megjegyezni, hogy ez nem egzakt tudomány, nem törvényszerű a fordulat. Figyelembe venni azonban érdemes kereskedésünk során.

 

Dow Jones index

Dow Jones index 2009-2013_13.03.13.(b).jpgA kép nagyítható

Az első grafikonon hosszabb távon mutatjuk be az index alakulását. Látható, hogy a vizsgált időszak kezdetétől (2009. 03.) egy emelkedő trendcsatornát tudunk ráilleszteni a grafikonra. Napjainkban e trendcsatorna közepén találjuk az index értékét.

Az adott instrumentum vizsgálatában mindig bele lehet csempészni némi szubjektivitást azzal, hogy milyen időtávon vizsgálódunk. Az általunk választott időintervallum azt mutatja, hogy az elsődleges trend továbbra is emelkedő. A rövid távon spekuláló befektetőknek az ezen a trenden megjelenő másodlagos trendekre kell figyelniük, pozícióikat annak megfelelően menedzselni.

 

A következő grafikonon már rövidebb távon próbáljuk elemezni a látottakat.

Dow Jones index 13.03.13.(b).jpgA kép nagyítható

Az elmúlt napok képe minden longos befektető álma. Naponta új történelmi csúcsokat produkáló termék, így nem kell mást tenni, csak hátradőlni és mesélni a haveroknak a tuti befektetést.

Érdemes azonban felkészülni egy kisebb-nagyobb fordulatra, ezért a pozíciónk folyamatos menedzselést igényel még egy ilyen kényelmes helyzetben is.

A tegnap kirajzolódott forma így jelzőfény is lehet a portfólió kezelő pultunkon. Mint már feljebb kifejtettük a látható kereszt forma sokszor eredményezett már a múltban trendfordulót. Szerintünk ilyenkor még korai megjósolni, hogy ha valóban érkezik trendfordulat, akkor az milyen mélységekbe küldi az indexet.

Így egyelőre mi is csak jóslatokba bocsátkozunk, felhasználva a már történelmi adatokat.

Támasz szintek: az elmúlt napok meredek emelkedése miatt messze, 13750-13800 pont környékén látjuk az első ilyen szintet, ami közel esik az 50 napos mozgóátlaghoz is. Megítélésünk szerint e határértékig visszagyengülhet a Dow Jones index, és még akkor nem sérül az emelkedő trend.

Ellenállási szintek: rövid távként a tegnapi csúcsértéket (az új történelmi csúcsot) jelöltük meg.

 

Nehéz helyzetben vannak most az elemzők, és ezzel nem előre szeretnénk magyarázkodni. A napról napra új történelmi csúcsra futó index esetében nehéz pesszimistának lenni, és nem is ez a cél. Írásunkat inkább csak figyelemfelkeltésnek szántuk.

További eredményes kereskedést kívánunk, minden kedves olvasónknak.

Szerző: investo.hu

investo avatar1.JPG

Az investo.hu elemzései, írásai nem minősülnek nyilvános ajánlattételnek.

Elemzés lezárva: 2013.03.13. 11:45

süti beállítások módosítása