INVESTO INTELLIGENS STRATÉGIÁK

twitter

impresszum

investo avatar.JPG

júl 17

Aranyalma

Pár évvel korábban 2000 dollár feletti aranyárról, és 1000 dollár feletti Apple árfolyamról olvashattunk. Ezek egyelőre nem teljesültek….

 

Manapság többnyire azt olvashatjuk, hogy az elemzők, a piaci szereplők temetik e két terméket.

Az arany megszűnt menekülő befektetés lenni. Ezt jól mutatja az elmúlt évek sorozatos globális, gazdasági problémáira válaszként csökkenő arany árfolyam.

Az Apple megszűnt kreatív, útmutató csapat lenni. Ezt bizonyítja az Google, a Samsung térnyerése, erőfölénye.

 

Érdekes képet kapunk, ha a két termék árfolyamgörbéjét egymásra illesztjük. Az alábbi képen ez látható – az Apple és az arany, azaz az aranyalma.

Arany + Apple 13.07.17.(b).jpg

A kép nagyítható

A következő sorokban szétválasztjuk a két instrumentumunkat, és megpróbáljuk előre jelezni a közeljövőt.

Arany

Arany 2011-2013 13.07.17.(b)..jpg

A kép nagyítható

 

Az arany több ezer éves múltjára való tekintettel, előrevesszük e terméket és vele kezdjük elemzésünket.

Az arany elemzésünk első grafikonján több évet átölelően láthatjuk az árfolyam mozgását. Ha vesszük a bátorságot, és a 2011-2013-as évad lokális csúcsa (ami egyben történelmi csúcs is), és lokális mélypontja közé beillesztjük a Fibonacci számsort, akkor kapunk némi (szubjektív) segítséget az ellenállási szintek megismeréséhez.

 

Arany 13.07.17.(b).jpg

A kép nagyítható

A második grafikonon rövidebb távon vizsgáljuk az arany árfolyamát. Láthatjuk a képen, hogy ezen időszak alatt komoly veszteségeket szenvedett el az árfolyam (kevéssel több mint 33 %-ot gyengült az arany árfolyama 2012.10.05.- 2013.06.28.)

A fontosabb mozgóátlagokat (200 napos, 500 napos) már régóta alulról szemlélő arany az elmúlt pár hétben némi erősödést mutat. Persze trendfordulóról még nem beszélhetünk, de aktívabban figyelni az eseményeket érdemes, és talán nyereséges időtöltés.

Az elmúlt hetek alapján, ha ismét dél felé venné az utat, akkor 1180 dollár környéke jelenthet támasz szintet.

További erősödés során ellenállást jelenthet a rövidebb távon berajzolt csökkenő trendvonal, majd azt követően az 50 napos mozgóátlag.

 

investo.hu vélemény: a hosszú trend egyértelműen csökkenést mutat, így még nagy kockázatot rejthetnek vételi pozíciók nyitása.

Konzervatívabb befektetőknek érdemes megvárniuk, míg a fent említett ellenállási szintek tesztelés alá kerülnek.

Spekulatív énünk viszont kis tételben már vételi pozíciók nyitását javasolja. A kifejezetten magas kockázat miatt, megfontolt pozíció méret, és stop megbízás javasolt.

 

Apple

Apple 2012-2013 13.07.17.(b).jpg

A kép nagyítható

Az Apple elemzésnél is hasonló úton haladunk, elsőként hosszabb távon vizsgáljuk a részvény árfolyam ingadozását. A vizsgált időszakra, 2012-2013 szintén elhelyezünk egy Fibonacci számsort. Itt is a történelmi csúcs (705,07 USD) az egyik végpont, és a 2013 (eddigi) mélypont (385,10 USD) a másik.

A vizsgált időszakban, kevéssel több mint 45 %-ot gyengült az Apple részvényeinek árfolyama.

 

Apple 13.07.17.(b).jpg

A kép nagyítható

A  második grafikonon rövidebb távon vizsgáljuk az Apple árfolyamát.

Hasonlóan az aranyhoz, ennél a terméknél is megfigyelhető az elmúlt hetekben némi erősödés, ami legfeljebb előszobája lehet egy komolyabb erősödésnek, de még trendfordulóról itt sem beszélhetünk.

Hasonlóság mutatkozik abban is, hogy az Apple árfolyama jelenleg a két fontos mozgóátlag (200 napos, 50 napos ) alatt jár.

A következő napokban ezt a részvényt is érdemes figyelni, mert az 50 napos mozgóátlag közel található a prompt árhoz. Ezt a mozgóátlagot fontos ellenállási szintnek értékeljük.

Támasz szintet, egy esetleges esésnél a 385 dollár környékén található lokális mélypont jelenthet.

 

investo.hu vélemény: kivárás. A fent megnevezett 50 napos mozgóátlag feletti zárást követően, óvatos vételi pozíciók nyitását tervezzük.

Fontos megemlíteni, hogy megkezdődött a gyorsjelentési szezon, és az elmúlt hónapok árfolyammozgása miatt óvatos, megfontolt kereskedés javasolt.

 

és egy utolsó gondolat….

pár éve mindenki favorizálta e két terméket, míg manapság már-már temetik – lehet, hogy most érdemes vásárolni?

Szerző: investo.hu

investo avatar1.JPG

Az investo.hu elemzései, írásai nem minősülnek nyilvános ajánlattételnek.

Elemzés lezárva: 2013.07.17. 0:37

süti beállítások módosítása