INVESTO INTELLIGENS STRATÉGIÁK

twitter

impresszum

investo avatar.JPG

ápr 03

Aranyláz

A piaci szereplők sokszor az egyik lehetséges menekülő befektetésként tartják számon az aranyat. Az árfolyammozgáson valóban felfedezhetünk (akár komolyabb) erősödéseket egy-egy kritikus esemény során.

Az elmúlt hónapokban két ilyen esemény is borzolta befektetők kedélyét. Elsőként az olasz választási eredmény során, majd a ciprusi csomag hatására estek a piacok, és „szárnyalt” az arany árfolyama.

Tapasztalataink alapján a piacokat érő negatív hírek hatása és annak időbeni kifutása egyre mérsékeltebben csapódik le, és ez látszik az arany mérsékeltebb árfolyam erősödésében is.

Az olasz választások után az árfolyam 1619 dollár környékéig, míg a ciprusi események után már „csak” 1616 dollár magasságáig erősödött az árfolyam.

Az elemzés írásakor (2013.04.03.) 1570 dollár körül jár az árfolyam, mely alapján talán elmondható, hogy csökkenni látszik a piaci feszültség.

A következő sorokban megvizsgáljuk, hogy hol találunk támasz és ellenállási szinteket, illetve megosztjuk várakozásainkat.

 

Arany grafikon 2008-tól napjainkig

Arany 2008-2013_13.04.03.(b).jpg

A kép nagyítható

A képen látható, hogy a vizsgált időszakban komoly árfolyam erősödést produkált az arany. 2011-ben még a feltételezett emelkedő trendcsatornából is kilépett, és egészen 1920.30 dollárig erősödött az árfolyam. A több éven át tartó emelkedő trend 2012-től megtört és egy rövidebb, de határozott csökkenő trendcsatorna kezd kialakulni.

A jelenlegi árfolyam épp e csökkenő trendcsatorna közepén található.

Ha hosszabb távon keresünk lehetséges támasz szinteket, akkor a Fibonacci számok segítségével az 1440 dolláros szint látszik a következő lehetséges ilyen szintnek.

 

A következő grafikonon 2012. második felétől láthatjuk az arany árfolyammozgását

Arany 13.04.03.(b).jpg

A kép nagyítható

A kép egyértelmű csökkenő trendet mutat. Sérültek a fontosabb mozgóátlagok (50 napos, 200 napos), így ezek ellenállásként vannak jelen.

Az elmúlt pár hónapban kialakult 1554 dolláros lokális mélypont, és 1619 dolláros lokális csúcspont között ingadozott az árfolyam. Ezeket a szélső értékeket használhatjuk rövidebb távon támasz, illetve ellenállási szinteknek. Az elmúlt napokban a feltüntetett sáv alsó feléhez közeledik az árfolyam, és könnyen elképzelhető, hogy tesztelés alá is kerül az 1550 dollár körüli szint.

investo vélemény: hosszabb távon további árfolyamcsökkenésre számítunk. Az elmúlt napokban tapasztalt intenzív esés miatt elképzelhető némi korrekció, de megítélésünk szerint marad az elsődleges csökkenő trend.

Izgalmas szint 1550 dollár környékén található, ahol a korábbi lokális mélypont is van. Ha ez a szint elesik, akkor 1500-1520 dolláros sávig csökkenhet tovább.

 

Az arany hektikus mozgása miatt nem szoktunk pozíciót felvenni, inkább csak egyfajta hőmérőként tartjuk számon. A jelenlegi árfolyammozgásból mi arra következtetünk, hogy kezd oldódni a feszültség a piacokon, és érdemes vételi pozíciókat keresni egyes tőkepiaci instrumentumokban.

Az elmúlt heteket övező kilengések miatt azonban óvatos kereskedést javaslunk.

Szerző: investo.hu

investo avatar1.JPG

Az investo.hu elemzései, írásai nem minősülnek nyilvános ajánlattételnek.

Elemzés lezárva: 2013.04.03. 14:23

süti beállítások módosítása