INVESTO INTELLIGENS STRATÉGIÁK

twitter

impresszum

investo avatar.JPG

már 19

Készül a ciprusi koktél az Eurózóna laboratóriumában….

Az elmúlt években oly sokszor használták az „Eurózóna” válsága kifejezést, hogy lassan immunisak lesznek a piaci szereplők. Az új és újabb bejelentések, megszorítások kifutási ideje, egyre rövidebb, mellyel a piaci reakció is egyenesen arányos.

Hétvégén egy újabb „gyöngyszem” került a tasakba. A Ciprusiak, a betétek egyszeri megadóztatásával segítenének magukon. A hír rég nem látott módon sokkolta a piaci szereplőket (főleg a ciprusi bankbetéteseket).

Elsőként a devizapiac reagált, az euró jelentősen gyengült a dollárral szemben, illetve a korábban menekülő befektetésként is számon tartott svájci frank erősödött.

Az bejelentett intézkedés körül sok még a kérdés. Napról-napra változik a megadózandó betétek mértéke, illetve maga az adó nagysága is. További kérdés, hogy kinek a fejében született meg az ötlet. Ha a ciprusi gazdasági vezetők vetették fel az ötletet, akkor lokális feszültségről beszélhetünk, ha viszont az eurózóna vezetői adtak erre utasítás, vagy szebben fogalmazva, többek között ezt a feltételt szabták a ciprusiaknak, akkor elképzelhető, hogy más, hasonlóan bajba jutott országban is alkalmazzák a modellt.

A piaci reakció borítékolható volt, a pénzügyi papírok esésnek indultak, hiszen az egyik legfontosabb alappillér repedt meg, a bizalom.

Az évek óta elhúzódó eurózónás problémák megoldást sürgetnek. Általunk tisztelt, és elismert közgazdászok körében is heves vita alakult ki ezen időszak alatt, hogy mi is lehet a  jó megoldás.

Elképzelhetőnek tartjuk, hogy a jelenlegi intézkedés, az eurózóna vezetőinek fejéből pattant ki, és a cél, tesztelni a piaci reakciót, tesztelni ezt a megoldást, hátha ez lesz a fény az alagút végén….

A következő sorokban megpróbáljuk bemutatni, hogy egyes tőkepiaci instrumentumok miként reagáltak a ciprusi csomagra.

EURUSD

 

EURUSD 13.03.19.(b).jpg

A kép nagyítható

Az EURUSD grafikonon látható, hogy hónapok óta csökken az árfolyam, vagyis az euró gyengült a dollárral szemben. Az elmúlt héten a csökkenés intenzitása mérséklődött, és egy kis jóindulattal oldalazásnak nevezhető formációba váltott. Az árfolyam több napon keresztül ki-be járt az 1.3000-as szinten, ettől a szinttől jelentősen egyik irányba sem tudott eltávolodni.

A hétvégi bejelentés következtében ismét felgyorsult az euró gyengülése, és 1.2880-ig csökkent az árfolyam. Érdemes észrevenni, hogy nap közben korrigált az árfolyam és egy már sokszor emlegetett kereszt formát rajzolt a napi mozgás. E formációt sokszor a trendforduló előszeleként is értelmezhetjük.

Természetesen még korai lenne abszolút múlt időben beszélni a ciprusi eseményekről, hiszen még a szavazás sem történt meg, de az látható, hogy a piac hajlamos gyorsan feldolgozni a negatív híreket.

Támasz szintek: rövid távon a 200 napos mozgóátlag, hosszabb távon a korábbi lokális mélypont 1.2660 környékén.

Ellenállási szintek: 1.3160 környékén, hosszabb távon az 50 napos mozgóátlagnál találhatóak.

 

investo vélemény: konzervatívabb befektetőknek kivárás. Nálunk inkább a spekulatívabb énünk nyert, és EURUSD vételekkel próbálkozunk.

A szavazás eredményéig érdemes a szokásosnál is megfontoltabban menedzselni a pozícióinkat, várhatóan heves kilengésekre számíthatunk az elkövetkezendő napokban.

EURCHF

EURCHF 13.03.19.(b).jpg

A kép nagyítható

A képen látható, hogy nem a konzervatívabb befektetők játékszere az EURCHF devizapár. 2012-ben többnyire minimális elmozdulások mellett mutatott némi életjelet. Egy orvosnak a mozgás alapján talán le is mondott volna róla….

2013. januárjában egy intenzív szívmasszázs után megugrott az EURCHF, gyengülni kezdett a svájci frank. A piacon uralkodó kifejezetten jó hangulat elterelte a befektetőket a menekülő befektetésként is alkalmazott termékektől, így a svájci franktól is.

Ennél a devizapárnál is látható, hogy komoly svájci frank erősödést hozott a hétvégi bejelentés. Nap közben jól láthatóan csökkentek az aggodalmak, és erős visszarendeződést láthattunk.

Hosszabb távon az EURCHF vételi pozíciók kockázatát növeli, hogy az árfolyam napok óta ismét az 50 napos mozgóátlag alatt jár.

Támasz szintek: a korábbi lokális mélypont 1.2118 környékén, és a 200 napos mozgóátlag.

Ellenállási szintek: az 50 napos mozgóátlag, majd az 1.2390 körüli szint.

 

investo vélemény: konzervatívabb befektetők számára továbbra sem ajánlott termék (megítélésünk szerint). Mint feljebb említettük, az 50 napos mozgóátlag alatti érték akár további svájci frank erősödését is előrevetítheti.

Mi ennél a terméknél is spekulálni próbálunk egy esetleges kontratrend reményében, ezért EURCHF vételeket nyitottunk.

Xetra index

Xetra index 13.03.19.(b).jpg

A kép nagyítható

 

A német piac is megérezte a bejelentést. Nyitáskor még pesszimizmus uralkodott, jelentős mínuszban kezdte a hetet az index. Nap végére itt is javult a helyzet, látható, hogy tetemes veszteséget dolgozott le napon belül.

Nem hagyható figyelmen kívül az a tény sem, hogy hónapok óta jó hangulat uralkodik ezen a piacon. Az elmúlt napokban megközelítette a történelmi csúcsát (8151 pont) is.

Támasz szintek: rövid távon az 50 napos mozgóátlag, és a 2012. június elejétől berajzolható emelkedő trendvonal, hosszabb távon a 7450-7500 pontos sáv. (Extrémebb kockázatvállalóknak a 200 napos mozgóátlag)

Ellenállási szintek: a korábban említett történelmi csúcs környéke (8151 pont).

 

investo vélemény: itt is kivárás javasolt az óvatosabb befektetőknek. Magunk részéről határozottan optimisták vagyunk, bízunk benne, hogy hamarosan ennél az indexnél is megdőlhet a korábbi történelmi csúcs.

 

A felsorolt termékeket bemutatásánál jól látszik, hogy azonnal heves reakciót váltott ki a piaci szereplőkben a ciprusi csomag. Látható továbbá, hogy a kezdeti „meglepődés” mérséklődött és napon belül jelentős mínuszokat sikerült ledolgozni.

Fontos kiemelni, hogy a szavazás még nem történt meg (az elemzés megírásakor), és érződik a feszültség, ami okozhat komoly kilengéseket.

Óvatosabb befektetőknek talán érdemes kivárás mellett dönteni, míg spekulatívabb társaik valószínűleg kihasználják a zavaros időszakot.

Szerző: investo.hu

investo avatar1.JPG

Az investo.hu elemzései, írásai nem minősülnek nyilvános ajánlattételnek.

Elemzés lezárva: 2013.03.19. 13:01

süti beállítások módosítása