INVESTO INTELLIGENS STRATÉGIÁK

twitter

impresszum

investo avatar.JPG

máj 17

Forintos percek

Az elmúlt hónapokban ismét erőre kapott a forint. Az MNB új vezetésének egyelőre bizalmat szavaztak a pénzpiac szereplői.

A következő sorokban megpróbáljuk megjósolni a forint várható alakulását, mely a forintpárokkal spekuláló befektetőkön túl érdekes lehet a hitellel rendelkezőknek, és azok számára is akik nyaralásukhoz próbálják meg egy ideálisnak tűnő pillanatban forintjukat átváltani.

 

EURHUF

EURHUF 13.05.17.(b).jpgA kép nagyítható

 

A forint 2013.03.18-án tetőzött 308.54-es árfolyamon. Március második felétől fordulat kezdődött, elkezdett erősödni a forint. Az elmúlt hónapokban több mint 6 %-ot erősödött az euróval szemben.

A grafikonra nézve láthatjuk, hogy jelenleg a 2013-as év eleji belépési szintnél található a forint árfolyama.

Az elmúlt hetek erősödése során két fontos támasz szinthez is közel került az EURHUF árfolyama. Ezek sorban a 200 napos mozgóátlag, majd a korábbi lokális mélypont környéke (288.00-288.50). További „komolyabb” forint erősödéshez, e szinteket le kellene győzni.

A grafikon alapján feltételezhetjük a további erősödést, azonban mint azt április második felében is láthattuk, az erősödés akár heves korrekciókkal is járhat.

 

EURHUF – második grafikon

EURHUF 12-13_13.05.17.(b).jpgA kép nagyítható

 

A következő grafikon szintén az EURHUF devizapár alakulását mutatja meg. Itt a Fibonacci szintek segítségével vizsgáljuk meg, hogy hol lehetnek támasz, és ellenállási szintek.

A vizsgált időszak 2012.08.21-én kezdődik, és napjainkig tart. A kezdő időpontban az EURHUF mélypontja 274.10-nél volt.

Látható a grafikonon, hogy jelenleg a 50 %-os Fibonacci szint közelében találjuk az árfolyamot, ez is bizonyíthatja, hogy fontos szint környékére érkezett az EURHUF, így érdemes a következő napokban aktívabban figyelni.

A megjelölt Fibonacci szintek által támasz szintet jelenthet a 287.26-os érték, míg ellenállási szintet a 295.38-as érték.

 

USDHUF

USDHUF 13.05.17.(b).jpgA kép nagyítható

 

A forint erősödése az USDHUF grafikonon is jól látszik. Mértéke ugyan elmarad az EURHUF devizapárnál tapasztaltakkal, melynek egyik oka a dollár általános erősödése.

Ennél a devizapárnál is megfigyelhető, hogy március közepén-végén volt igazán gyenge a forint. A jelenlegi szint itt azonban némileg elmarad a 2013-as év belépő szintjétől.

A képen jól látszik, hogy a két fontos mozgóátlag (200 napos, 50 napos) közé ékelődött be az árfolyam. A dollár erősödése tompítani tudta, tudja a forint erősödését, így amíg ez az állapot megmarad, addig inkább az euróval szemben játszanánk forint erősödésre, és az USDHUF devizapárral kivárnánk.

Támasz szintek: a 200 napos mozgóátlag, és azt követően a 221.50 körüli szint. Ha ezek a szintek sérülnek, akkor komolyabb forint erősödésre is számíthatunk.

Ellenállási szintek: rövidebb távon a 228.50 körüli érték, majd az 50 napos mozgóátlag, hosszabb távon a 232.00-232.50 forintos sáv.

Az USDHUF devizapárra jellemzőek az intenzívebb elmozdulások, így óvatos megfontolt kereskedést javaslunk e párral.

 

CHFHUF

CHFHUF 13.05.17.(b).jpgA kép nagyítható

 

A CHFHUF devizapár már jobban hasonlít az EURHUF mozgására.

A CHFHUF esetében is a március közepe volt kritikus. Azóta azonban a forint több mint 7 %-ot erősödött a svájci frankkal szemben, sőt ennél a devizapárnál megfigyelhető, hogy a forint erősebb szinten áll mint a 2013-as belépőszint.

A három devizapárt (EURHUF, USDHUF, CHFHUF) vizsgálva, talán ennél a devizapárnál tudjuk elképzelni határozottabban a forint további erősödését.

Támasz szintek: rövid távon a 230-232 forint körüli sáv tűnik erős támasz szintnek, hosszabb távon 227.00-228.00 forintos sáv.

Ellenállási szintek: a 200 napos mozgóátlag, azt követően a 238.77 körüli érték. Hosszabb távon az 50 napos mozgóátlag és a 246.50 körüli szint.

 

A következő grafikonon együtt látható az EURHUF, és a CHFHUF devizapár. Mint az feljebb említésre került, e két devizapár mozgása nagyon hasonlóan alakult az elmúlt hónapokban.

CHFHUF VS. EURHUF 13.05.17.(b).jpgA kép nagyítható

investo.hu vélemény: megítélésünk szerint tovább folytatódhat a forint erősödése. Az elmúlt hónapok mozgása alapján feltételezhető, hogy kisebb nagyobb korrekciót tarkíthatják e menetelést, így spekulatív befektetőknek ezekre a kilengésekre érdemes felkészülniük.

Fontosabb lehet a forint alakulása a nyaralásra készülőknek is. A fenti sorokból kiderülhetett, hogy mi alapvetően forint erősödésre számítunk, így spekulánsabb lelkületű nyaralók még várhatnak a váltással, míg konzervatívabb turnusban utazók, a nyaralásra szánt pénz felét a napokban leválthatják, így lefedezve az esetleges kilengéseket.

 

A képre kattintva betekintést nyerhetnek deviza és árupiaci kereskedésünkbe

investo avatar1.JPG

 Szerző: investo.hu

investo avatar1.JPG

Az investo.hu elemzései, írásai nem minősülnek nyilvános ajánlattételnek.

Elemzés lezárva: 2013.05.17. 14:23

süti beállítások módosítása