INVESTO INTELLIGENS STRATÉGIÁK

twitter

impresszum

investo avatar.JPG

ápr 29

EURHUF | Megéri a pénzét a forint

2012. augusztusa óta az MNB folyamatosan kamatvágás mellett döntött. A megnevezett időszak elején még 6.75 % volt a jegybanki alapkamat, és a sorban az utolsó (2014.04.29.) 2.5 %.

 

Jegybanki alapkamat 14.04.29.jpg

 

Az elmúlt hónapokban egyre több elemző a tartás mellett fogadott (mi is), de mint azt a számokból is láthatjuk az MNB hajthatatlan politikája soha nem látott mélységbe lökte a kamatszintet.

Jól látszik, hogy az MNB stratégiáját kezdte ki a török jegybank korábbi (2014.01.28) brutális kamatemelése, az orosz-ukrán helyzet elmérgesedése, és a magyarországi választások előtt is bátran lépett.

A forint 2013-ban többször is kacérkodott a 300-as lélektani szint feletti élettel, de akkor ezek viszonylag rövid kilengések voltak.

EURHUF daily 14.04.29.jpg

2014.01.01. az EURHUF nyitóára: 297.07.

A megemlített 300-as lélektani határon ez év január közepén lépett át és napjainkig (2014.04.29.), több mint hetven kereskedési napja ott is maradt.

Ha a 2014-es évet vizsgáljuk, akkor jól látható hogy egy széles (több mint 10 forintos) sávban oldalaz az EURHUF. Március közepén érte el a 2014-es év eddigi mélypontját a forint, akkor egy euróért több mint 315 forintot kellett adni.

Március végén azonban némi korrekció érkezett, ami április első napjaiban 304 körüli forintot eredményezett (e két szinttel meg is kaptuk a rövid távon értelmezhető ellenállási és támasz szintjét).

Ha tovább szűkítjük a vizsgált időszakot, akkor láthatjuk, hogy az EURHUF az elmúlt napokban az 50 napos mozgóátlagot tesztelte. A kamatdöntést mint valami kis veréb a dróton várta….

A napos bontású grafikonon jól látható, hogy kezd eltávolodni e mozgóátlagtól, kezd erősödni az euróval szemben.

Még mielőtt azonban elrohannánk forintot venni érdemes észrevenni a következő támasz szinteket, melyek lefékezhetik, esetleg megfordíthatják a forint tavaszi erősödését.

Ilyen szintek lehetnek a korábbi lokális mélypont (304.18), majd az oly sok piaci szereplő által fontosnak tartott 200 napos mozgóátlag. Ha ezeken az akadályokon túl lesz, akkor megérkezhet ismét a 300-as lélektani szinthez.

A fent felsorolt szintek nem elrettentésül kerültek megemlítésre, inkább csak figyelemfelhívás volt a cél.

Az elmúlt hetekben mi forint erősödést vártunk, amit pár hétig az újból kiélesedett orosz-ukrán konfliktus jegelt. Most azonban mi is megint optimistábbak vagyunk. Elképzelhetőnek tartjuk, hogy heteken belül érintési közelségbe kerül a 300-as szint.

(Szeretnénk jelezni, hogy elemzésünk írásakor nem rendelkezünk forint pozíciókkal, nem poziból beszélünk)

EURHUF weekly 14.04.29.jpg

Ha ismét hosszabb távon vizsgálódunk, de most a jövő felé, akkor a hetes bontású grafikont érdemes nézegetnünk. Ezen a charton jól látszik, hogy a forint több éve, 2012-óta gyengülő pályán mozog az euróval szemben. Komolyabb erősödésre akkor számíthatunk (megítélésünk szerint), ha a berajzolt emelkedő trendvonalat lefelé át tudja törni az EURHUF árfolyama.

 

investo.hu vélemény: mint azt feljebb is megfogalmaztuk, mi erősödésre számítunk.

Íme az elmúlt két „forintos” jelentkezésünk:

2013.12.05.

YouTube-logo-full_color copy.jpg

 

2014.03.24.

YouTube-logo-full_color copy.jpg

 

 

Fontos azonban megjegyeznünk, hogy többek között az élénkülő orosz-ukrán viszály, vagy az éppen zajló gyorsjelentési szezon sérülékennyé tette a piacokat, így a forintos is. A befektetők sokszor egy-egy hír hallatára pánikszerűen menekülnek a pozícióikból, majd ugyanazzal a sebességgel a vételi gombokat nyomkodják, ezért megfontolt, óvatos kereskedést javaslunk.

Konzervatívabb befektetők akár szavazhatnak a kivárás mellett mindaddig, míg a fent megemlített támasz, vagy ellenállási szinteket áttöri az árfolyam, és azt követően lépnek csak pályára a megfelelő irányba.

 

 

Szerző: investo.hu 

 investo avatar.JPG

Az investo.hu elemzései, írásai nem minősülnek nyilvános ajánlattételnek.

 Elemzés lezárva: 2014.04.29. 23:50

süti beállítások módosítása