INVESTO INTELLIGENS STRATÉGIÁK

twitter

impresszum

investo avatar.JPG

aug 09

Gyengül a zöldhasú, de….

Az elmúlt hónapokban sokat olvashattunk az amerikai pénznyomda lehetséges jövőjéről. A piaci szereplők feszülten várják az új és újabb híreket. A bizonytalanság komoly árfolyam ingadozást eredményezett.

 

Nem nyugtatja az sem a kedélyeket, hogy a FED-en belül is érzékelhető az ellentét.

A következő sorokban megvizsgáljuk a dollár indexet (minden dolláros pár ősanyját), és az egyik, ha nem a leglikvidebb devizapárt az EURUSD-t.

 

Dollár index

USD index 13.08.09.(b).jpg

A kép nagyítható

 

A komolyabb kilengések 2013. májusában kezdődtek. Belépésként, május második felétől június közepéig kicsivel több mint 4,5 %-ot gyengült a dollárindex. A következő etapban, június közepétől, július elejéig valamivel több mint 5 %-ot erősödött, és végül a második etaptól napjainkig 4,5 % körül gyengült a dollár index.

A fenti felsorolásból is látható, hogy nem unatkoztak a dollár spekuláló kollégáink.

Az elmúlt napokban a 200 napos mozgóátlag alá gyengült (így e mozgóátlag ellenállási szint lett), és kezdi megközelíteni a júniusi lokális mélypontot (80.498) ami támasz szintet jelent.

 

EURUSD

EURUSD 13.08.09.(b).jpg

A kép nagyítható

 

Az EURUSD grafikonján is felfedezhető természetesen az a hektikusság, ami a dollár indexnél is. A július eleji leszúrás, és lokális mélypont kialakulása után meredek emelkedésbe csapott át.

Rövid ideig birkózott a két fontos mozgóátlaggal (50 napos, 200 napos), majd ezeken áthaladva megindult a júniusi lokális csúcs (1.3415) felé, ami jelenleg a közeli ellenállási szintet is jelenti.

A grafikon alapján feltételezhetjük, hogy e lokális csúcs hamarosan tesztelésre kerülhet.

 

 

EURUSD hetes grafikon

EURUSD hetes grafikon 13.08.09.(b).jpg

A kép nagyítható

 

Ezen a grafikonon láthatjuk, hogy a 2011. május eleje óta berajzolható csökkenő trendvonal ezen a héten tesztelés alá kerül. A következő hetekben érdemes figyelni, hogy e trendvonal felett tud e maradni a kurzus.

 

investo vélemény: hetek óta masszív dollár gyengülésnek lehetünk tanúi. A következő napokban, hetekben fontos támasz szint közelébe érhet, illetve tesztelheti azt. A fundamentumok oldalán a FED bankárok nyilatkozatai segíthetnek tisztábban látni a pénznyomda körül. A pénzpiaci szereplők többnyire a monetáris lazítás (fokozatos) leállítására voksolnak, ami a dollárt erősítheti.

A fent leírtak alapján óvatosságra hívjuk fel a figyelmet. Konzervatívabb befektetőknek kivárás javasolt.

A grafikon és a fundamentalista várakozások miatt elképzelhetőnek tartunk egy olyan szcenáriót, miszerint a jelzett támasz szintek környékétől egy kontratrend indulhat, vagyis ismét dollár erősödés. Ha ez láthatóvá válik, akkor érdemes e trendet megjátszani, a megfelelő stratégia, és óvatosság mellett.

 

Szerző: investo.hu

investo avatar1.JPG

Az investo.hu elemzései, írásai nem minősülnek nyilvános ajánlattételnek.

Elemzés lezárva: 2013.08.09. 7:52

süti beállítások módosítása