INVESTO INTELLIGENS STRATÉGIÁK

twitter

impresszum

investo avatar.JPG

aug 14

Piaci körkép - Vihar előtti csend

 

Nyár van, nincs forgalom. Pihennek a befektetők, pihennek az üzletkötők. Vihar előtti csend van.

Ázsiából aggasztó adatok jönnek, lassul a kínai gazdaság, japán adósságát ki sem tudjuk mondani, Európa egyik legfontosabb országában hamarosan választások lesznek (Németország, 2013.09.22.), és a tengerentúlon a pénznyomda alakulása tűnik bizonytalannak.

Persze még mindig a világ húzóereje a kínai gazdaság, a japán adóság miatt (állítólag) nem kell aggódnunk, mert főleg belső eladósodásról beszélhetünk, a felmérések szerint (nagy biztonsággal mondhatjuk) Merkel nyerni fog, és a FED minden bizonnyal óvatosan köti le az amerikai gazdaságot a pénzinfúzióról (és különben is jelezték, ha szükség lesz rá visszakötik a fiskális drogot, had repkedjenek a piacok).

 

És most nézzünk meg néhány piacot mit is mutatnak a grafikonok. Pár sorban megpróbáljuk a közeljövőt megjósolni.

 

Elsőként íme a Nikkei index Nikkei 225 index 13.08.14.(b)_4.jpg

A kép nagyítható

 

Azok akik e piacon, piaccal kereskednek nem unatkoztak mostanában. Az elmúlt hetekben kicsivel 10 %-nál nagyobb mértékben gyengült. E csökkenés során benézett az 50 napos mozgóátlag alá, és jelenleg is e szintet teszteli.

A kép alapján támasz szintet jelenthet rövid távon a 13400-13450 pontos sáv, hosszabb távon a 12400 pont környéke.

Ellenállási szintet 14400-14500 pont között láthatunk, azt követően 14950-15000 pontos sávnál.

 

A következő grafikonon hetes bontásban láthatjuk a Nikkei indexet

Nikkei 225 index hetes 13.08.14.(b)_3.jpgA kép nagyítható

 

Ezen a grafikonon azt érdemes észrevenni, hogy a május második felében elért lokális csúcsot a júliusi lokális csúcs mintegy ezer ponttal alulteljesítette. A következő hetekben aktívabban figyeljük, hogy június közepi mélypont nyújtotta támasz megállítja e a korrekciót, vagy áttörve azt határozott csökkenő trendet kapunk.

 

investo.hu vélemény: ez nem az óvatos befektetők piaca, ez igazi szamuráj harcosok terepe. Óvatosságra, és megfontolt stratégia alkalmazására buzdítjuk a Kedves Olvasóinkat.

Az elmúlt hetekben tapasztalt hektikus mozgás folytatódhat, és mivel jelentős amplitúdójú volt, ezért olyan érzésünk lehet kereskedés közben, hogy semmi másra nem jó ez a piac, csak arra, hogy kirázzon a pozinkból….

 

Európa

A következő pár sorban a Xetra indexel foglalkozunk

Xetra index 13.08.14.(b)_1.jpg A kép nagyítható

 

A grafikonon jól látszik, hogy az elmúlt hónapok itt sem teltek unalmasan. Május második felében új (eddigi) történelmi csúcsot kaptunk, majd 23 kereskedés nap múlva 10,54 %-ot gyengült az index.

A júniusi lokális mélyponttól napjainkig majdnem sikerül ledolgozni a fent említett gyengülést (kb. 10,3 % -ot erősödött)

A Xetra index ismét az 50 napos mozgóátlag felett jár, már-már biztonságos távolságra tőle, így e szintet, és a 8100-8150 pontos sávot használhatjuk támasz szinteknek is.

Ellenállási szintet 8400-8450 pontos sávnál (ezt ma 2013.08.13. tesztelte), majd a korábban említett történelmi csúcsnál (8557 pont) láthatunk.

 

A következő képen hetes bontásban láthatjuk az index alakulását

Xetra index hetes 13.08.14.(b)_1.jpg A kép nagyítható

 

Ez egy határozott emelkedő trend….

Határozottan optimisták (és elfogultak is) vagyunk….

 

investo.hu vélemény: hosszú távon optimisták vagyunk, de mint azt a bevezetőnkben is megemlítettük, hamarosan német választások lesznek, ami okozhat némi turbulenciát.

Óvatosabb befektetőknek talán érdemes a választások közeledtével visszaállni a partvonalra, és figyelni az eseményeket.

A grafikon alapján elképzelhetőnek tartjuk, hogy akár még az említett választások előtt új történelmi csúcsot kapunk.

 

Az utolsó állomásunk Amerika, a Dow Jones index Dow Jones index 13.08.14.(b)_1.jpg

A kép nagyítható

 

Ez az index is közel található (3 %-on belül) az eddigi történelmi csúcsához. Az elmúlt hónapokban itt is láthattunk kilengéseket, még ha nem is akkorát, mint az előző két index esetében.

Az elmúlt pár hétben, egy kis jó indulattal azt mondhatjuk, hogy oldalazott a Dow Jones index.

A közelben található két támasz szint, a 15300-15350 pontos sáv, és az 50 napos mozgóátlag. Ezt követően messzebb 14550 pont környékén látunk ilyen szintet.

Ellenállási szintként az eddigi történelmi csúcsot (15658 pont) említhetjük meg.

 

Piaci körképünk utolsó grafikonján az index hetes bontású grafikonja látható Dow Jones index hetes 13.08.14.(b)_2.jpg

A kép nagyítható

 

investo.hu vélemény: a kép alapján hosszabb távon optimisták vagyunk, erősödésre számítunk. Rövidebb távon elképzelhető, hogy a megjelölt emelkedő trendcsatorna alsó trendvonala hamarosan tesztelés alá kerülhet.

 

A következő hetekben érdemes óvatos(abb)an kereskedni. A bemutatott indexek közül a Xetra és a Dow Jones index értéke közel a történelmi csúcsaikhoz, így annak újbóli elérését követően rövid távon számíthatunk akár némi korrekcióra.

A Nikkei index esetében a rövid távon jelentős kilengések miatt kell, hogy óvatosabbak legyünk.

 

Szerző: investo.hu

investo avatar1.JPG

Az investo.hu elemzései, írásai nem minősülnek nyilvános ajánlattételnek.

Elemzés lezárva: 2013.08.14. 2:28

süti beállítások módosítása