INVESTO INTELLIGENS STRATÉGIÁK

twitter

impresszum

investo avatar.JPG

sze 25

Saját tőzsdei robotot szeretnék, de hogy kezdjek hozzá??

Azt hiszem, ezt a kérdést sok hozzám hasonló spekuláns is feltette magának. Lássuk be, egy izgalmas témáról van szó, mégis a kezdeti lelkesedés nagyon könnyen elapadhat. Sajnos ez a tapasztalatom, de talán van arra is megoldás, hogy a kezdeti nehézségeken túljussunk. Nem könnyű, minden esetre a saját tapasztalatomat megosztom. Bízom benne, hogy segítséget nyújtanak a következő sorok.

 

Robot.jpg


Magamról annyit említenék meg, hogy 13-14 éve foglalkozok tőzsdével hivatásszerűen (Magyarország egyik legnagyobb brókerházánál), robot-, illetve algoritmusos kereskedéssel pedig  4-5 éve.


Először is azt szeretném tisztázni, hogy egyáltalán miről is beszélünk.


Tőzsdei robot-, vagy algoritmusos kereskedés azt jelenti, hogy egy előre leprogramozott stratégia alapján, emberi beavatkozás nélkül, egy számítógép automatikusan kezdeményezi az üzletkötéseket, illetve kezeli a pozíciókat. Ez a kereskedési típus nem alkalmazható minden kereskedési rendszeren, a legelterjedtebb platform, amihez lakossági felhasználóként egyszerűen hozzájuthatunk a Metatrader 4, illetve a Metatrader 5. A legtöbben még a Metatrader 4-et használják.


Tehát először keresnünk kell egy szolgáltatót, ahol tudnak biztosítani számunkra egy ilyen platformot. A legelterjedtebb instrumentumok, amelyekre algoritmust fejlesztenek ki, a különböző devizapárokból, jelentősebb részvény indexekből és bizonyos nyersanyagokból kerülnek ki. Általában azzal a termékkel érdemes foglalkozni, ahol sok friss hír lát napvilágot, ami biztosítja a különböző mozgásokat, ezáltal több lehetőségünk lesz arra, hogy kereskedhessünk.


Természetesen felvetődhet az a kérdés, hogy miért is foglalkozzunk egyáltalán automatizált kereskedéssel, hiszen úgy is érezhetjük, hogy az irányítás kicsúszik a kezünkből. Esetleg olyan szituációkban is pozíciót nyithat a rendszerünk, amikor személyesen azt nem vállalnánk. Sok ügyféllel voltam, illetve vagyok kapcsolatban, akik próbálkoztak, vagy próbálkoznak különböző robotokkal. Ezek alapján megállapítottam, hogy egyszerűen vannak olyan emberek, akiknek ez tényleg nem való.  Nem tudják azt feldolgozni, hogy a rendszer köt, nincs mese, a parancsok, amelyeket bekódoltunk az algoritmusba, azok végrehajtódnak. Akik magukra ismernek, nekik az a  tanácsom, hogy ne is kezdjenek el gondolkozni az ilyen irányú kereskedésben, mivel javarészt csak a negatív dolgokat fogják az egészben látni, megtapasztalni.

Viszont akik észreveszik a pozitív dolgokat, például:


  • csak akkor van üzletkötés, amikor az a stratégiájukhoz illeszkedik,

  • nem szeretnének állandóan a monitor előtt szobrozni és várni, hogy történjen valami,

  • soha nem szeretnének beragadni egy adott pozícióba, mivel a rossz pozíció is zárásra kerül,

Nekik szeretnék segíteni.


A robot, vagy más néven programozott kereskedéssel foglalkozó cikksorozatunkban közösen körbejárjuk e sokakat érdeklő témát.

Bízunk benne, hogy kedves olvasóinknak segítséget nyújtanak tapasztalataink, meglátásaink, melyek segítségével időt, energiát spórolhatnak.


Ha Önnek kérdése, ötlete, észrevétele van a programozott kereskedéssel kapcsolatban, akkor kérjük ossza meg velem, hogy interaktív módon belefűzhessem sorozatunkba.



A következő részben elkezdjük azokat a szükséges körülményeket megvizsgálni, ami feltétlenül szükséges egy sikeres algoritmus felállításához.


izbéki ottó

süti beállítások módosítása